Începând cu 1 ianuarie 2022 se schimbă regimul microîntreprinderilor, astfel:
Sistemul de impozitare pe venitul microîntreprinderilor va fi opțional începând cu 01.01.2023. Opțiunea se exercita în fiecare an, pana pe data de 31 martie. Apare, de fapt, o obligație în plus pentru menținerea condiției de microîntreprindere – depunerea unei declarații in acest sens.
Plafonul veniturilor anuale se reduce la 500.000 euro (in prezent este de 1.000.000 euro). Pentru stabilirea inițială a plafonului, in data de 1 ianuarie 2023 se vor urmări veniturile realizate in 2022, ulterior daca firma realizează venituri peste plafonul de 500.000 euro va fi obligata sa treacă la impozitarea pe profit începând chiar cu trimestrul in care a depășit plafonul.
Pentru a aplica sistemul de impozitare trebuie să ai cel puțin un salariat cu normă întreagă. Condiția de a avea un salariat trebuie sa fie îndeplinită la 31.12.2022.
Societățile care realizează mai mult de 20% din veniturile totale din activități de consultanță si management nu vor mai putea aplica sistemul de impozitare pe venitul microîntreprinderilor. Trebuie analizate cu atenție contractele de prestări servicii, CAEN-urile autorizate și prezentarea serviciilor efectiv realizate în facturi. Din păcate, și această condiție trebuie îndeplinită la data de 31.12.2022.
Un asociat poate deține mai mult de 25% din părțile sociale în maxim 3 microîntreprinderi. Dacă are părți sociale peste acest procent în mai multe societăți, trebuie să decidă care sunt cele 3 societăți ce vor aplica sistemul de impozitare pe venitul microîntreprinderilor.
A fost extinsă categoria persoanelor juridice exceptate de la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, astfel societățile de asigurări și reasigurări, inclusiv cele care fac intermediere în aceste domenii nu mai pot aplica sistemul .
Va exista o singura cota de impozitare a veniturilor realizate de microintreprinderi de 1%.
Comments