top of page
Writer's pictureMihaela Arsene

De ce e-facturile tale trebuie să fie emise corect?

Updated: Sep 24



ANAF a trimis pe data de 5 septembrie 2024 primele deconturi precompletate. Asa cum ne-am asteptat, toate au prezentat diferențe față de deconturile clasice, depuse de societati. Din analiza acestora am observat că, în principal, aceste diferente apar prin dublarea în evidentele fiscului a facturilor emise, transmise în Sistemul e-Factura sau declarate prin Declarația D394, care au fost încasate cu bon fiscal.

Drept urmare, trebuie acordată o atenție sporită facturilor emise, mai ales în situația în care se emite și bon fiscal, acestea trebuie să conțină în xml-ul generat un cod specific fiecărei tranzacții, astfel:

  • 380 (Factură): Reprezintă factura clasică (cu sume pozitive sau negative), emisă pentru vânzari de bunuri sau prestari de servicii.

  • 751 (Factură — emisă în scop contabil-informativ): Factura emisă în baza bonului fiscal sau pentru care s-a emis bon fiscal, ca dovadă a încasării.

  • 384 (Factură corectată): Se emite atunci când se corectează o factură anterioară. Se va proceda astfel: Se emite o factura de storno cu cod 380 cu valoarea eronată si încă o factură cu valoarea corectă avand codul 384.

  • 389 (Autofactură): Este folosită în anumite situații specifice, cum ar fi avansurile achitate pentru achiziții de bunuri sau servicii, pentru care nu s-a primit factura de la furnizor.

  • 381 (Notă de creditare): Se folosește doar pentru Credit-Note ( adică acel document cu total pozitiv, care in contabilitate se inregistreaza cu minus -in practică se folosesc foarte rar)


Pentru a te asigura ca emiti corect e-facturile, ia legatura cu furnizorul programului de facturare pentru îndrumare. În programul SAGA, pentru emiterea unei facturi care are asociat un bon fiscal se selectează la tipul facturii poziția "f".


De ce este important să folosești codurile corecte?

Codurile din cuprinsul fisierului .xml reprezintă un fel de limbaj secret folosit în lumea facturilor electronice. Ele indică exact tipul de document emis și ajută autoritățile să înțeleagă corect tranzacțiile efectuate și să centralizeze corect informația fiscală.

Folosind codurile corecte în e-facturile tale, te asiguri că Decontul precompletat de la ANAF va fi identic cu cel depus de societate. Astfel, vei evita controalele și amenzile.


99 views0 comments

Commenti


bottom of page